Kessel                                                                         [Afbeelding bedrijfslogo]

 

[In aanbouw]

Start
Omhoog
Camping
Verhuur
Tarieven
Foto's & Video's
Wie zijn we?
Ons adres
Gastenboek
Interessante sites

Kessel is een historisch Maasdorp. Het biedt vele bezienswaardigheden, natuurschoon en vele recreatiemogelijkheden. De oudste oorkonde waarin de naam Kessel genoemd wordt stamt uit de 11e eeuw. Het gaat daarbij om de graaf Hendrik van Kessel (toen Henrici de Casle). In 1235 was er al een dorp Kessel. In het jaar 1312 wordt aan Kessel stadsrechten toegekend maar niet duidelijk is of die ooit tot gelding zijn gemaakt.

Kessel is een van de oudste dorpen langs de Maas en is ontstaan rond een middeleeuwse wachttoren. Handel was een van de belangrijkste bezigheden van de inwoners. De oude kern van Kessel is een rijks-erkende historische stadskern. Van oudsher is Kessel een agrarische gemeente; de champignonkwekerij is de meest herkenbare bedrijfsvorm, maar ook de tuin-en akkerbouw zijn sterk vertegenwoordigd. Het is gelegen op de hoge Maasoever. Centraal ligt de imponerende burcht. In de omgeving liggen een groot aantal natuurgebieden die vele mogelijkheden tot recreatie bieden. Het dorp  bestaat uit de volgende kernen en buurtschappen; Broek, Dijk, Donk, Heide, Hout (waar Boerderijcamping De Ulend ligt), Kessel, Kesseleik, Kruisberg, Oijen, Spurkt en Veers. De gemeente ligt 12 kilometer ten zuiden van Venlo en 17 kilometer ten noord-oosten van Roermond. Er vaart een veerpont van Kessel naar Reuver en er zijn diverse mogelijkheden om per openbaar vervoer te reizen. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Reuver (en Venlo).
Bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld Kasteel de Keverberg. Dit is in 2015 helemaal gerestaureerd van ru´ne naar een werkelijk schitterend kasteel, waarbij oude en nieuwe technieken gebruikt zijn zonder de geschiedenis geweld aan te doen. Het is een uit de 12e eeuw daterend rondburchttype. Gelegen op een kunstmatige heuvel aan de Maas. In de kasteelmuur bevingen zich kruiswegstaties uit de tijd dat het kasteel in gebruik was als klooster. Ook de St. Anthoniusmolen is interessant om te bekijken. Het is een gesloten standaard molen uit 1869, welke te bezichtigen is op afspraak. In Kessel vindt u het historische marktplein met boerderijen en oude koopmanshuizen. Daarnaast is er de Heksendans, een pleintje waar volgens de legende de heksen hebben gedanst. Het plein is ingesloten door oude herenhuizen.
Er zijn veel bossen in de omgeving. Vrij toegankelijk zijn o.a. het Boekenderbos, de Kesselse Bergen ten noorden van Kessel en de Begijnberg, bij Kessel-Hout. Bijzonder fraai gelegen te Kessel-Eik zijn de Eikelenpeel en langs de Maas, de Musschenberg bekend om zijn uitzicht over het water.


De vlag en het wapen van Kessel:
De vlag van Kessel
Het wapen van Kessel
Kessel Kessel
Kessel vanaf de andere kant van de Maas  
Kessel Kessel
Kasteel de Keverberg:
Kasteel De Keverberg vormt de historische dorpskern van Kessel. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had De Keverberg het zwaar te verduren. In 1579 werd het in brand gestoken en na de wederopbouw (1639) werd het overvallen. In de nadagen van de tweede wereldoorlog is het door de Duitsers in brand gestoken. Ĺs Zomers vinden er regelmatig theatervoorstellingen plaats. Als een van de weinige nog overgebleven mottenkastelen van Nederland, is het kasteel zeer de moeite waard om te bezoeken. In 2015 is het volledig gerestaureerd en in september 2015 opnieuw geopend.
Kessel Kasteelru´ne De Keverberg
Kessel Kasteelru´ne De Keverberg Kessel Kasteelru´ne De Keverberg
Hieronder enkele foto's van het kasteel na de restauratie 
Het kasteel na de verbouwing in de avond  Het kasteel na de verbouwing 
Kessel Kasteel Oeverberg Kasteel Oeverberg

Kessel Het huis werd tussen 1870 en 1872 gebouwd. Door de jaren heen is er nagenoeg niets aan het gebouw veranderd, zowel qua interieur als exterieur. Het huis is niet te bezichtigen, maar vanaf de weg te zien.
Kessel Kasteel Oeverberg Kessel Kasteel Oeverberg

 

Copyright ę 2016 Boerderijcamping De Ulend. Alle rechten voorbehouden.
We verheugen ons er op u als gast te ontvangen op onze camping